Livet er lokalt!

Verdens beste råvarer FORTJENER et sted som nyttegjør seg disse råvarene på en spennende måte. Som frambyr lokale produsenter med den stolthet de FORTJENER. Som ikke utelukkende pumper ut mat til folket for å øke utbyttet til eierne, men som OPPRIKTIG ønsker å kunne tilby mat som vi alle kan være STOLTE AV.

Å satse utelukkende lokalt er naturligvis en umulighet. Jeg kommer ALDRI til å oppgi vaniljestangen, olivenoljen eller PEPPEREN, for den del. Men RÅVARENE skal være lokale, regionale og nasjonale. OG, så langt det er mulig, ØKOLOGISKE.

Kampen mot FABRIKKMATEN er mitt hovedmål. Jeg er så INDERLIG lei av at "alt" smaker likt overalt. Ferdigmaten er en kreftsvulst, som har spist seg inn på nesten et hvert restaurantkjøkken. Vi TROR fortsatt at det bare er de store kjedene som serverer fabrikk,, men svulsten har vokst seg stor, den er overalt. Og det lyges. Overalt. Har dere laget den selv? Har den vært frossen? Er fisken fra området? Er oppskriften hentet fra internett? Det siste er EKSTRA ille! Hvis en kjøkkensjef ikke klarer å hoste opp en oppskrift på egenhånd, så får han finne seg noe annet å gjøre! Det mener jeg av hele mitt hjerte. Sorry, 95 % av alle kjøkkensjefer, dere er sikkert hyggelige som mennesker, men har ingenting som kjøkkensjefer å gjøre.

Nuvel, tok litt av her. Videre! Vi lever av hverandre. For meg er det viktig at vi ikke glemmer ANDRE lokale leverandører. Vi lever ikke BARE av mat, men også av hverandre. Jeg benytter meg UTELUKKENDE av lokale leverandører. Det være seg porselen og stentøy, elektronisk hjelp, utstyr, juridisk bistand, ja alt. Det er VIKTIG.

Hvordan kan dette hjelpe verdens fattige? Hvordan kan vi hjelpe dem ut av nøden, hvis vi utelukkende handler fra folk i egen region. Egoistisk? Navlebeskuende?

Jeg ser den, absolutt. Det er den kortreiste matens grumsete bakside. Jeg velger likevel regionen, jeg gjør det. Jeg har tatt et valg. Jeg velger SMAKEN og KVALITETEN, den kulinariske ORGASMEN.

Jeg velger mine egne. Jeg er ærlig. Jeg er meg selv nærmest.

 

Kulinarisk hilsen

Asbjørn Sandøy

Kokkejævel

 

Ingen kommentarer

Sten-Eirik

07.02.2014 kl.13:45

Hei kokkejævel!

Bra at du valgte å starte for deg selv, å ser at du har fokus på lokale råvarer?

Er du villig til å stille opp til et intervju for http://www.discoverfinnmark.com ?

Jeg blir å skrive litt om det som er lokalt her i Finnmark, natur og opplevelser.

Send meg en Mail! :)

Skriv en ny kommentar

Kokkejævel

Kokkejævel

36, Alta

Mitt navn er Asbjørn Sandøy, og det er jeg som er Kokkejævel. Ble i hine hårde dager utdannet kokk ved Royal Garden Hotel i Trondheim, men har både før og siden jobbet på en rekke steder. Hele grunnidéen bak konseptet Kokkejævel er å gi folk smaksopplevelser utenom det vanlige, basert utelukkende på kvalitetsråvarer, som både er kortreisete, men også som av og til trenger både pass og visum. Bortsett fra å følge Bibelens ord om å befolke verden og bli mange, noe jeg har gjort så til de grader, er hele mitt livsprosjekt basert på å spre det glade matbudskap. Lage, fortelle, vise og forklare hvor enkelt det egentlig er å lage virkelig god mat. Denne bloggen er en del av dette livsprosjektet. Her vil jeg dele oppskrifter, vise bilder og film, fortelle om prosjekter og generelt oppmuntre deg til å tilbringe en stadig større del av livet ditt på kjøkkenet. Håper du etter hvert kan finne både glede og inspirasjon her på Kokkejævel :-)

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits